retete de craciun Scrisoare mos craciun Felicitari
Rete de craciun
Tochitura

   

Tochitura cu carne de porc

 

 

700 g inimă de porc;
500 g ficat de porc;
1 ceapă;
2 foi de dafin;
1 vârf lgţ nucşoară;
1/2 lgţ boia iute;
1 lg cimbru;
2 lg bulion;
200 mL vin roşu;
4-5 căţei de usturoi;
ulei de floarea soarelui;
sare;
piper.

Mămăliga:

700 mL apă;
1 cană (175 g mălai);
1 lg ulei de floarea soarelui (opţional);
1 cubuleţ de unt;
sare.

Se spală ficatul de porc, se taie cubuleţe (îl mai ţin în apă să iasă tot sângele din el).

Inima, la fel. Se curaţă bine (se scot venele şi cheagurile de sânge).

Se căleşte ceapa.

Se adaugă ficatul + inima tăiate cubuleţe.

Se adaugă condimentele (boia iute, cimbru, foi de dafin, nucşoară, sare, piper) şi bulionul.

Se stinge totul cu vin roşu.

Se fierbe până scade sosul.

La final se adaugă usturoiul.

Se serveşte cu mămăligă şi smântână.

Mămăliga:

Se pune apa la fiert, se adaugă sare, eventual şi o lingură de ulei de floarea soarelui.

După ce apa a dat în clocot se adaugă în ploaie mălaiul, amestecând energic cu telul pentru a nu permite formarea "cocoloaşelor", îmi vine să le spun aglomerări :)).

Se ţine mămăliga pe foc până se desprinde de pe craţită.

La final se adaugă untul, se amestecă și se răstoarnă pe o farfurie.

Carnati afumati si uscati taranesti

1 kg carne de porc
1 kg carne de vita
500 g slanina
25-30 g sare
2 g piper pisat
cateva cuisoare pisate

Se amesteca carnea tocata cu sarea si condimentele adaugandu-se cate putina apa (50-60 ml la 1 kg de tocatura).

Cu aceasta tocatura se umplu matele subtiri, se leaga la capete cu sfoara si se agata de un drug pentru a se zvanta, dupa care se afuma bine

Pentru a se pastra bine si a tine timp indelungat carnatii trebuie pastrati intr-o incapere racoroasa si cu o buna aerisire.

Sursa: Carte de bucate / autor Nicolae Olexiuc.

Sarmale pentru craciun cu varza dulce

   

Ingrediente

1 kg de carne toacata de porc sau amestec porc+vita

1 varza mare

1 legatura generoasa de marar

aprox 10 bete de marar uscate sau proaspete

4-5 lingurite de boia dulce de buna calitate

1/2 lingurita piper negru macinat

2-3 cepe de marime medie

jumatate de cana de orez basmati (sau de care aveti)

o crenguta de cimbru sau/si cimbru macinat

300 ml bulion

optional 3-4 bucatele de afumatura de orice fel

Varza dulce, pentru a putea fi folosita la sarmale, trebuie oparita in prealabil. Nu de alta, dar altfel nu vom putea deprinde frunzele fara sa le rupem si nici nu vom putea impacheta sarmalele daca nu sunt moi. Nu va speriati ca nu-i mare filozofie. Puneti o oala (in care sa incapa varza) pe jumatate plina cu apa, la fiert. Se poate adauga si putina sare. Pana apa da in clocot, scoteti cu un cutit ascutit cat de mult puteti din cotorul verzei.Ccand apa a inceput sa fiarba, introduceti cu grija varza in ea. Apoi, cu ajutorul unei furculite, desprindeti usor frunza cu frunza si le scoateti pe o farfurie. Cand incep sa se inmoaie frunzele se desprind foarte usor de varza si devin mai maleabile. Atentie, nu le lasati prea mult, pentru ca se vor rupe. Cam asta este tot.

Ceapa se curata se toaca cat mai marunt si se caleste in putin ulei pana se inmoaie. Se amesteca cu carnea. Se mai adauga: boiaua, piperul, marar proaspat (sau congelat) taiat marunt si orezul. Pentru un gust mai deosebit, orezul poate fi prajit putin, impreuna cu ceapa inainte de al amesteca cu carnea. Se mai poate adauga si cimbru macinat sau maruntit dar, foarte putin pentru ca are un gust foarte puternic. Mie personal imi place sa il adaug sub forma de crenguta printre sarmale. Mararul si cimbrul nu trebuie sa lipseasca.

Dupa ce am amestecat bine compozitia, umplem frunzele de varza si le impchetam in asa fel incat sa nu se desfaca la fiert. Mai jos, aveti, in imagini una din modalitatile de impachetare.

Pe fundul oalei in care le vom fierbe, asezam betele de marar. Deasupra lor asezam un strat de funze mari de varza (aici putem folosi frunzele prea mari, prea groase, sau rupte.) Facand acest aranjament, nu va trebui sa scuturati sarmalele in timpul fiertului pentru a nu le arde. Pe acest pat de bete si frunze cladim sarmalele, aruncand printre ele, crengute de cimbru si/sau bucatele de afumatura. Deasupra lor asezam un alt strat de frunze de varza. Cand ati terminat aranjamentul, turnati incet apa cat sa le acopere si sa le depaseasca cu vre-o doua degete. Puneti la fiert la foc mic (este foarte important ca focul sa fie mic) pentru inceput cu un capac asezat pe o parte.
Durata de fierbere variaza in functie de cat de repede fierbe varza., insa sigur nu va fi mai putin de o ora- o ora si jumatate. Nu mai adaugati apa chiar daca scade.

La final, dupa ce varza, orezul si carnea sunt fierte (gustati) adaugati bulionul. Cantitatea nu este batuta in cuie. Puiteti sa puneti chiar si jumatate de litru de bulion, daca acesta nu este prea concentrat. De asemenea puteti sa mai aruncati inauntru si niste felii de rosii proaspete.

Ingrediente - Zacusca de iarna

3 kg vinete 1.5 kg ceapa 2 kg ardei capia rosu 500 ml ulei 500 g pasta de rosii (de preferat bulion din comert) 1 lingura piper boabe 5-6 foi dafin sare
Mod de preparare - Zacusca de iarna
Se coc vinetele si ardeii capia pe tabla incinsa sau direct pe ochiul aragazului, apoi se curata si se lasa sa se scurga.
Se curata ceapa si se taie ceva mai mare(nu foarte marunt). Se pune la prajit in uleiul incins, pana se aureste.
Se taie ardeii cubulete marunte si se toaca vinetele, apoi se pune totul peste ceapa.
Se adauga pasta de rosii, sare, piper, foi de dafin.
Se lasa sa fiarba la foc mic circa 2 ore. Se amesteca din cand in cand sa nu se lipeasca.
Ca sa tina bina peste iarna, se pune zacusca fierbinte in borcane si se dau intr-o tava la cuptor pentru inca 20-25 minute. Se scot din cuptor, se pun capacele, si se lasa borcanele acoperite pana a doua zi.
Din ingredientele de mai sus se obtin 8-9 borcane de 400g.
Timp de preparare: 4 ore si 30 minute minute
Complexitate: medie

 


Felicitari
Un site ce iti aduce anotimpul de iarna cu magie si cadourii cat mai aproape de tine pe Mos Craciun, traditie de craciun, poezii de iarna, colinde si multe altele